Savitaipaleella julkistettiin oma nimikkokakku 25.5.2016. Nimensä Tanelikakku on saanut savitaipalelaiselta suurmieheltä Daniel (Taneli) Europaeukselta. Kakussa maistuvat mm. mustaviinimarja, hunaja, kaura ja marsipaani.

Daniel Europaeus syntyi Savitaipaleella 1820. Hän oli kansanrunouden kerääjä, kielitieteilijä sekä arkeologi. Hän muun muassa keräsi keräsi suuren osan Kalevalassa julkaistua suomalaista kansanrunoutta ja oli mukana perustamassa Suometar-lehteä. Maineeltaan hän jäi kuitenkin Elias Lönnrotin varjoon.

Tarinan mukaan Europaeus olisi suosinut kerrospukeutumista ja ollut aikalaisten silmissä muutenkin erikoinen mies. Tanelikakku noudattelee monikerroksisuudellaan esikuvansa. Kakusta löytyy lähituotteita kuten mansikoita, kauraa, hunajaa ja viinimarjoja. Pääraaka-aineet kakkuun onkin valittu siten, että ne löytyvät läheltä. Savitaipaleella toivotaan, että kakku löytäisi tiensä kahvipöytiin myös muualla Suomessa. Kakku olisi täten maukkautensa lisäksi muistuttamassa Daniel Europaeuksen merkityksestä. Kakku sopii kaikenlaisiin tilanteisiin ja juhliin.

Tanelikakun reseptiä ovat kehitelleet Kaarina ja Ari Lindqvist toimiessaan Savitaipaleen kunnan nimikkohenkilöinä Tanelina ja Charlottana.

Lisätietoja kakusta ja sen tarinasta voi pyytää Ari Lindqvistiltä sähköpostitse: ari.lindqvist@gmail.com.